top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΥΨΩΜΑ 731

1940

0391

ΓΚΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣ, ΜΑΝΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

Μνημείο αφιερωμένο στους νεκρούς Τρικαλινούς και Καρδιτσιώτες, υπερασπιστές του Υψώματος 731, υπό τη διοίκηση του Βολιώτη ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά. 


Η ιταλική εαρινή επίθεση, συνετρίβη, με πρώτη γραμμή άμυνας το ηρωικό Ύψωμα 731, το οποίο υπερασπιζόταν το 5ο Σύνταγμα Τρικάλων της Ι Μεραρχίας. 


Σε επιτύμβια στήλη αναγράφονται τα ονόματα 475 νεκρών και αγνοουμένων του νομού Τρικάλων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 


28 μπρούτζινοι σταυροί κοσμούν το μνημείο, στη μνήμη των 28 αγνοουμένων που θυσίασαν τη ζωή τους στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και δεν έχουν ενταφιαστεί. 


Μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα οι 2 πυραμίδες, ύψους 17 μέτρων, που περιστοιχίζουν το μνημείο. Η μία ορθή, να συμβολίζει την Ελπίδα και η άλλη πεσμένη στο έδαφος, να μας θυμίζει τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. 


Επίσης παρατηρούνται ακόμα, 14 στήλες στην ελλειψοειδή περίμετρο του λοφίσκου, όπου γράφηκε το ιστορικό των αγώνων του λαού του νομού Τρικάλων, από το 1900 έως το 1945. Η κατασκευή τους με κενά από στήλη σε στήλη δημιουργεί εντύπωση είδους επάλξεων που συμβολίζει την αμυντική αντίσταση και κατ’ επέκταση φύλαξη του μνημείου.


Δεξιά και αριστερά της εισόδου της πυραμίδας υπάρχει χάραξη 45 στίχων από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας».


Τέλος, μπροστά από το μνημείο υπάρχει ένα γλυπτό σε μπρούτζο στο οποίο αναπαρίσταται ένας τραυματίας στρατιώτης που κάνει προσπάθεια να ορθωθεί, να κρατηθεί στη ζωή. Η στήριξή του επισημαίνεται στο όπλο, το οποίο συμβολίζει το αντικείμενο εκείνο, στο οποίο στηρίζεται η ασφάλειά του στο μέτωπο. Ο ανοιχτός από αριστερά γιακάς υποδεικνύει κάποιον τραυματισμό του. Επίσης η μορφή αυτή υποστηρίζεται ότι είναι η Ελλάδα, λαβωμένη μεν, αλλά όρθια.


Τα δύο πολυβολεία, δεξιά και αριστερά από το γλυπτό και οι σκάλες, είναι σύμβολα άμυνας.


Επίσης προβάλλονται ανθρώπινες μάσκες από κεραμικό με επικεντρωμένη την αγωνία στα μάτια τους που ψάχνουν να ξεχωρίσουν την επιστροφή των στρατιωτών - ανιχνευτών που βγήκαν από τα πολυβολεία.


Στον εσωτερικό χώρο φυλάσσονται πολεμικά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα των νεκρών ηρώων και η πολεμική σημαία του 5ου Συντάγματος. 


Το μνημείο έχουν επιμεληθεί ο γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος και ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Ριζόπουλος.


Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν στις 09/03/2014. 


Πληροφορίες www.trikkipress.gr

bottom of page